Wersje i cechy osłonek celulozowych
Wersje o dużej rozciągliwości - przeznaczone są m.in. do produkcji wyrobów wędzonych w formach siatkowych, nawet o bardzo nieregularnych kształtach lub szynek tzw. „kilówek” w formie kuli lub owalu, mortadel typu włoskiego, wędzonych itp.
Wersje o małej elastyczności – przeznaczone są do produkcji batonów o równej, powtarzalnej średnicy na całej długości przeznaczonych do wędzenia różnego rodzaju jak metki, mortadele wędzone, parówki, serdelki czy hot-dogi.
Osłonki te charakteryzują się:
- znakomitą przepuszczalnością dla dymu i pary wodnej
- wysoką przeźroczystością
- gładką błyszczącą lub matową powierzchnią
- doskonałą kurczliwością własną
- możliwością wykonania nadruku
- nie przepuszczalnością na zewnątrz tłuszczu = niektóre wersje
Osłonki celulozowe występują też w wersji wiankowej do produkcji np. metek w wiankach.